Facebook
Polled, Quality Charolais From top-breeder in Finland


Mistä kaikki alkoi ja miten nykytilanteeseen on tultu?
 
 

Matti Hannola syntyi  Viipurissa vuonna 1939 ja perheen koti sijaitsi  Timperin kylässä Ylämaalla, josta evakkomatka vei Valkealaan.

Matti oli jo pienenä poikana innokas karjamies ja kiinnostus jalostusasioihin oli jo havaittavissa 4-vuotiaana, kun Matti kävi astuttamassa perheen kissan kylän komeimmalla kollilla. Kun Matti oli 6-vuotias hänen äitinsä antoi pojalleen tehtävän mennä astuttamaan perheen ainoan lypsylehmän naapurin ruskealla nupolla sonnilla. Matti oli kuitenkin nähnyt naapurikylässä valtavan upean Ayshire-sonnin ja meni salaa astuttamaan lehmänsä tällä sonnilla. Kotiin palatessa äiti oli ollut todella vihainen, koska naapurin sonnin astutuspalkkio olisi ollut 5 mk ja Ay-sonnista astutusmaksua piti maksaa enemmän, 7 mk. Kuitenkin aikanaan äiti leppyi, sillä lehmä poiki todella hyvän vasikan, josta kasvoi suuri hieho. Perhe sai siitä myydessään hyvät rahat. Kipinä jalostukseen oli syntynyt.

Alkuaikoina Elimäellä Matti toimi assistenttina ja myöhemmin keinosiementäjänä. Pitäjän karjat tulivat hyvin tutuiksi. Vuonna 1965 Matti ja Lea Hannola ostivat pienehkön omakotitalon, johon saivat otettua muutaman emakon. Porsaat kasvatettiin ja myytiin eteenpäin muille siankasvattajille. Varsinainen jalostustyö oli alkanut. Vuonna 1969 Matti ja Lea ostivat naapurista tilan, jossa maata oli yhteensä 7 ha peltoa ja 7 ha metsää. Aluksi tilan edelliset omistajat asuivat vielä talossa ja Matti ja Lea toivat eläimensä vain karjasuojaan. Navetassa oli lypsykarjaa ja sikoja. Myöhemmin samana vuonna Hannolan perhe pääsi muuttamaan Kannistoon ja Kanniston tilalla asuu nykyään Matin ja Lean nuorin poika, Lasse Hannola, perheineen.

Vuonna 1971 oli aika ottaa iso askel jalostusasioissa ja rakentaa sikala, jossa oli kaksi porsitusosastoa ja yksi kasvatusosasto. Uusi sikala yhdistettiin jo tilalla ennestään olleeseen navettaan, josta tehtiin sikapihatto joutilaille. Lypsylehmät saivat väistyä sikojen tieltä. Sikakauppa kävi todella hyvin ja eläimiä vietiin ulkomaillekin. Sianjalostus sai tunnustusta myös valtakunnallisesti:

 
Porsaiden koetuloksissa tila tehnyt moniakymmeniä Suomen ennätyksiä

Tuoreimpia tuloksia muunmuassa:

1994 Paras Emakon porsastuotos (Leena)

1996 Paras Maatiaiskarju (Maine)

2002 Vuoden Jalostaja (Järvi-Suomen Portti)

2003 Yorkshire Paras Jalostussikala

2004 Yorkshire Paras Jalostussikala

2005 Yorkshire Paras Jalostussikala

 

Samoihin aikoihin Matti innostui hevosista. Tilalle ostettiin Suomesta ja tuotiin USA:sta lämminverisiä ravihevosia. Hevosilla kilpailtiin raveissa ja Matti pyöritti myös siittolaa (kasvattajanimi Hanno). Parhaimpina aikoina tilalla oli reilut kolmekymmentä oritta ja tammaa. Viimeisen hevoshankinnan Matti teki vuonna 2000, kun USA:sta saapui ori Cockerell. Cockerelliakin käytettiin jonkun verran siitokseen ja teuraaksi tämä kiltti ja kultainen ori meni vuonna 2013.

 

Mainitsemisen arvoisia hevostuloksia:

1979 Extempore Af Hagby Kriterium 2.sija

1982 Enterprise Hanno Kriterium-voittaja

1982 Enterprise Hanno Kymenlaaksoajon voitto

1982 Enterprise Hanno Suur-Hollola-ajon Juniorivoittaja

1983 Enterprise Hanno Suuri Suomalainen Derby 3.sija

 

Vuonna 1995 tilalle hankittiin ensimmäiset emolehmät Ruotsista. Rotu on alusta asti ollut suuri, valkea  Charolais. Charolaisia toki Suomessa oli jo ennestään, mutta Hannolaan hankittiin Suomen ensimmäiset syntymänupot Charolaiset. Karja oli pieni ja sitä harrastettiin sianjalostuksen ohessa. Charolaisia kasvatettiin tuolloin kasvattajanimellä Elimäen. Vuonna 2005 tehtiin tilalla sukupolvenvaihdos, jolloin Lea jäi tilan töistä pois ja Lasse tuli isännäksi. Perustettiin Maatalousyhtymä Lasse ja Matti Hannola. Sukupolvenvaihdoksen myötä oli aika miettiä tilan tulevaisuutta. Vanhat eläinsuojat olivat jo pitkään palvelleet ja uusien tilojen rakentaminen oli väistämättä edessä. Nuori polvi tunsi enemmän vetoa nautakarjaan kuin sikoihin, joten tilalle rakennettiin kylmäpihatto vuonna 2006 ja ensimmäisenä vuonna Ruotsista tuotiin kolmisenkymmentä kappaletta tiineitä hiehoja, lehmiä ja sonneja. Nautojen kasvattajanimeksi vaihdettiin Hannolan Charolais. Oltiin muutoskohdassa; sianjalostusta jatkettiin, mutta uusia eläimiä ei enää itselle jätetty, vaan eläimiä alettiin pikkuhiljaa myydä pois. Viimeiset siat tilalta lähtivät vuonna 2008. Samana vuonna valmistui toinen kylmäpihatto naudoille ja jälleen Ruotsista tuli muutama laivalastillinen eläimiä. Karjan pääluku alkoi olla tavoitettu, noin sata poikivaa ja nuorkarja, joten varsinainen jalostustyö saattoi alkaa. Vuosien varrella suhteita on luotu niin kotimaisten kasvattajien kuin ulkomaalaisten kollegoiden kesken ja Matti on vieraillut joka vuosi Ruotsin huutokaupoissa katselemassa paikallista tarjontaa. Vieraaksemme olemme vuosien varrella saaneet yhtä intohimoisia karjankasvattajia ympäri maailman; mm. Ruotsista, Virosta, Englannista ja Kanadasta. Yhteistyössä on voimaa ja on mahtavaa saada tavata ihmisiä ympäri maailman ja vaihtaa näkemyksiä asioista! Vuonna 2013 tilalle tehtiin kallein hankinta, kun sonni Hemingway av Strömsnäs jäi Lasselle ja Matille Ruotsin huutokauppahistorian korkeimpaan hintaan, 17 000 €. Niin Hemingway muutti Ruotsista Suomeen ja aloitti astujasonnina muutaman muun sonnin ohella Hannolassa.

Tällä hetkellä Hannolassa asustelee reilu parisatapäinen Charolais-karja, joka on pärjännyt hyvin valtakunnallisissa jalostuskilpailuissa. Työ karjan kanssa on intensiivistä ja siinä on koko perhe mukana. Eläinkauppaa käydään yli rajojen ja jalostuseläimiä myydään niin Suomeen muille karjankasvattajille kuin ulkomaillekin. Intohimo työtä kohtaan on valtavan suuri ja tilaa kehitetään jatkuvasti. On myös erittäin hienoa, kun kolmas polvi Hannoloita viihtyy navetassa hoitelemassa eläimiä!

 

Jalostuskarjan tuloksia muunmuassa:

2005 Paras Ch-lehmä J. Echell 1.sija

2005 Paras Ch-karja 1.sija

2006 Paras Ch-lehmä J. Echell 1.sija

2006 Paras Ch-karja 3.sija

2011 Paras Ch-karja 4.sija

2012 Paras Ch-karja 1.sija

2012 Paras Ch-sonni Hannolan Gabriel 4.sija

2012 Paras Ch-lehmä Hannolan Didine 382, 4.sija

2013 Paras Ch-lehmä Hannolan Didine 426, 1. sija

2013 Paras Ch-karja 3.sija

2013 Paras Ch-sonni  Hannolan Jalo, 1. sija

2013 Paras Ch-sonni Hannolan Hurmuri, 2. sija

2013 Paras Ch-sonni Hannolan Impba, 3. sija

2013 Paras Ch-sonni Hannolan Hector, 4. sija

2014 Paras Ch-lehmä AP Didine av Backagården, 1. sija
 
 
 
 
 
 Kannisto vuonna 2013
 
 
 
Hannolan tila on vuosien saatossa kasvanut muita tiloja ja lisämaita ostamalla:
 
1969 Päätila Kannisto, jossa tätä nykyä asuu Lasse ja Hannariikka Hannola perheineen
1972 Kantola
1985 Mylläri, jossa tätä nykyä asuu Matti ja Lea Hannola, ja jossa sijaitsee toinen kylmäpihatoista
1993 Varjola
1999 Autio
2005 Peltoa ostettu Elimäen kuivatulta järveltä
Em. tilojen ostojen jälkeen on keskitytty ostamaan hyvälaatuista viljelysmaata ja sen lisäksi vuokrattu peltoja. Tällä hetkellä viljelyksessä on 233 ha.